A cseh sörfőzde boomról röviden!

Ahogy szinte egész Európában, úgy Csehországban is valóságos sörfőzde boomról, azaz óriási számbeli gyarapodásról beszélhetünk. Szinte nem telik el olyan hét amikor az országban ne nyílna egy új mini-mikro sörfőzde, amely jellemzően csak kis mennyiségben (1000 hl alatt) termel, és az adott vendéglátóhely, brewpub esetleg pár környékbeli söröző szintjén árusítja a söreit. Amíg 2005-ben még „csupán” 100 cseh sörfőzde üzemelt, és 2010-ben is „csak” 150 működött, a számuk mára meghaladja az 500-at. Pusztán az elmúlt két évben közel 150 új főzde nyílt és Jan Šúráň, a Kézműves Sörgyárak Cseh-morva Egyesülete (Českomoravský svaz minipivovarů) szerint ez a trend még akár tíz (!) éven át folytatódhat. Ezt feltételezve 2028-ban a cseh sörfőzdék száma akár a 8-900-at is elérheti.


A jelenlegi sörfőzdék közül mindössze 46 az ipari méretű, ám mégis a cseh sörfogyasztás és cseh sörexport 98%-át még ők biztosítják. Az állandó, saját főző berendezésekkel rendelkező főzdék száma kb. 385, de emellett még közel 70 (!) olyan gerilla/projekt főzde is létezik, amely saját receptúra alapján, saját anyagból, de más főzdénél bérfőzésben állítja elő a söreit. Tovább színesíti a képet a jellemzően élelmiszeripari középiskolák és egyetemek saját tanfőzdéi. Jelenleg közel 30 készülő sörfőzdéről van információ, amely idén nyitja meg a kapuit, de ez a szám még jelentősen nőhet. Összességében megállapíthatjuk hogy igencsak fel kell kötnie annak a gatyát aki akár csak egy-egy sör erejéig, de meg szeretné megkóstolni valamennyi csehországi sörfőzde termékét. Ám addig és azután is térjenek be hozzánk a Jaromírokba, ahol kiváló cseh regionális és kisüzemi sörválasztékunk áll az Önök rendelkezésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése