A cseh sörgyártásról, sörfogyasztásról európai összefüggésben

Legtöbbünk, akik a cseh sörök szerelmesei, jól tudjuk, hogy a csehek toronymagasan vezetik az egy főre jutó sörfogyasztást, ám talán csak kevesebben tudják megmondani, hogy ez mit is jelent pontosan. Ugyancsak kevésbé ismert, hogy tulajdonképpen mennyi cseh sör is készül egy évben, hány embert is foglalkoztatnak a söriparban és mennyire esik jól az állami költségvetésnek az eladott sör után nyert adóbevétel. Ezért mindezek megismerése érdekében most szemezgetünk a The Brewers of Europe, azaz az Európai Sörfőzdék szövetségének 2016-ról szóló kiadványából. A kiadvány természeténél fogva csak európai országokkal foglalkozik, de amúgy is számunkra inkább az öreg kontinens a lényegesebb, mint az amerikai vagy ázsiai sörfogyasztás.


Kezdjük a sort a sörtermeléssel, melyben Németország, méretéből, adottságaiból és hagyományaiból adódóan elsöprő mértékben vezeti a rangsort az évi majd 95 millió hektoliteres gyártásával. 2016-ban Csehország fej fej mellett Belgiummal és Franciaországgal „csak” nyolcadik helyen szerepelt 20,4 millió hektoliterrel. Megjegyeznénk, hogy Magyarország a 15. helyet 6,2 millió hektoliterrel érte el, amely a 2015-höz képest emelkedő tendenciát mutat, de nem éri a 2010-es értéket. Természetesen nem csak a sörgyártás, hanem a sörfogyasztás terén is Németország teljesít legjobban az évi 85 millió literrel. Csehország a hetedik helyen áll 15,8 millió hektoliterrel, míg Magyarország a 13. 6,7 millió hektoliter sörrel. Már ezen számokból is jól látszik: amíg Magyarország sörimportőr, addig Csehország a termelt söreinek egy jelentős részét továbbítja más országokba. Az elmúlt pár évben Csehországban és Magyarországon is nőtt a sörfogyasztás, nálunk, talán a kisüzemi sörfőzdéknek köszönhetően eléggé dinamikusan. 


Ahogyan azt már említettük Csehország messze vezeti az egy főre jutó sörfogyasztás európai, sőt világranglistáját. 2016-ban a csecsemőtől az aggastyánig, kortól, nemtől függetlenül minden cseh lakos 143 liter sört fogyasztott el! Ez a 286 korsó/fős fogyasztás valóban döbbenetes, hiszen az európai ranglista második helyezettje, Németország esetében „csak” 104 literről beszélhetünk. Hazánk a mezőny hátulsó fertályában ácsorog a szerényebb 62 literrel. Ez a fogyasztás kisebb növekedést követően a 2011-es szintre tért vissza a cseheknél, míg nálunk lényegében nem változott. Csehországban a sörök mintegy 40%-át értékesítik vendéglátóhelyeken, míg a 60%-át a kereskedelmi egységekben. Nálunk ez az arány 35-65%, míg például ez az arány 18-82%! Az otthoni sörivás egyre inkább terjedőben van, s nincs ez másképp Csehország esetében sem, ahol 2011-es évben még csaknem 50-50%-ot mutatott. Talán egyedül az írek akiknél ez az arány nem sokat változott. Ők bizony a jó kis söreik kétharmadát a vendéglátóhelyeken kortyolgatják el.


A sörimport tekintetében Csehország – nem túl nagy meglepetésre – a sor végén kullog, hiszen minek is hoznának be külföldről sört, amikor maguk is képesek hasonló, vagy még jobb sört főzésére. Magyarország 465 ezer hektolitert importál, melyben benne vannak a Jaromírokban iható söröcskék is. Bezzeg a sörexportnál, már Csehország jeleskedik, az európai ranglista 6. helyét elfoglalva 4,3 millió hektoliterrel. Ez az export érték növekedést mutat, legalábbis a gyengébb 2015-ös esztendőhöz képest. Még néhány számszerű információ, de csak röviden. Csehországban 2016-ban 385 sörfőzde üzemelt, mára a számuk lassan eléri a 415-öt. Ez elképesztő, csaknem 400%-os(!) változás 2010-hez képest! A sörgyártásban közvetlenül dolgozó alkalmazottak száma (6100 fő) ugyanakkor kisebb, feltehetően az automatizálásoknak köszönhetően. Magyarországon tavaly 1700 fő dolgozott a söriparban. S végül még egy adat: 2016-ban Csehországban az állam 170,4 millió euró bevételre tett szert a sörök után befizetett jövedéki adóból, míg a magyar állam is 148,5 millió eurót! Ebből is látszik, hogy egy csöppet nagyobb hazánkban az adókulcs, amely nem éppen tesz jót a minőségi sörfogyasztás elterjedésének. De hát félre bú, mi csak iszogassuk tovább lelkesen a finom cseh söreinket!

1 megjegyzés: