Nyáron sör, télen bor? Aligha!

Nyáron sört, télen bort igyunk? A múltban sokak vélték úgy, hogy a sör kizárólag a melegebb időszak, és elsősorban a nyár itala, míg a hideg beköszöntével a bor kerülhet az előtérbe. Ennek a véleménynek hajdanában, mikor még a hazánkban elérhető sörválaszték kizárólag a kommersz minőségű komló alapú levekre korlátozódott volt némi alapja, de már a helyzet teljesen megváltozott. A Magyarországra behozott (főként cseh) söröknek és emellett a hazai kisüzemi sörfőzdék felvirágozásának köszönhetően a mára hozzáférhető sörszortiment oly szélessé nőtt, hogy már akár évszaknak megfelelően is tudnak a sört szerető emberek választani.

Egy téli barnát? Természetesen!
Egy zalaegerszegi (nem budapesti!) felmérés szerint ma már a vendéglátóhelyi italfogyasztási szokások egyáltalán nem követik az évszakok alakulását. A tél folyamán ugyan megnő az igény egy-egy pohár forralt bor elfogyasztására is, de ezt elfogyasztva jellemzően mindenki visszatér a sörhöz, esetleg az őt kísérő töményhez. A sör vezető szerepe télen is megmarad, csak a preferált sörféleség változik. Nyáron jellemzően a könnyedebb, alkoholban szegényebb söröket keresik, míg télen eljő a testesebb sörök, a barnák és az alkoholban bővelkedőbb sörök ideje. A sörgyárak is próbálnak igazodni a változó igényekhez és ún. téli söröket kezdenek el főzni, melyek jellemzően komlóban gazdagabbak, édesebbek, kinézetre sötétebbek. A vendégeink nálunk a Jaromírokban csapolt vagy éppen üveges formában mind a négy évszakban preferált sörféleségeket fellelheti, így csak biztatni tudunk mindenkit, hogy látogassanak el hozzánk és fogyasszák el az évszak, az időjárás vagy éppen a hangulat diktálta söreiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése